Üsküp'teki Türk Çarşısı yıllar sonra canlanıyor

Üsküp'teki Türk Çarşısı yıllar sonra canlanıyor

14 Ağustos 2011 Pazar 06:00

ÜSKÜP -AA- Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Osmanlı döneminden kalan tarihi Türk Çarşısı, uzun yıllar sonra yeniden canlandı.
Makedonya'da Haziran ayında yapılan erken genel seçimlerden önce dönemin Kültür Bakanlığı Tarihi Eserleri Koruma Dairesi Başkanı Behcudin Şehabi, Üsküp;ün tarihi eseri olarak koruma altına alınan Türk Çarşısı;nın bazı bölümlerinin onarılmasına yönelik projelerin hayata geçirilmesiyle Türk Çarşısı eski özelliğine yeniden kavuşarak turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer aldı.
Seçimlerde milletvekili olan Şehabi, Türk Çarşısı;n ı yeniden canlandırma çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Makedonya;nın başkenti Üsküp;teki Türk Çarşısı, Balkanlar;da emsali olmayan tarihi bir eserdir. Eski rejimin ideolojik nedenleriyle bazı bölümleri yıkıma mahkum olmuşsa da Osmanlı döneminden kalan Türk Çarşısı bugüne kadar özünü koruyabilmiştir" dedi.
Makedonya Meclisinde Kültür Komisyonu Başkanı ve Türkiye ile Dostluk Grubu Başkanı olan Behcudin Şehabi, Üsküp Türk Çarşısı;nı n 17. yüzyılda Avusturya Generali Pikolomin tarafından verilen emir üzerine yakıldığını ve bundan sonra tam anlamıyla eski haline getirilemediğini kaydetti.
Türk Çarşısı'nın 1963 yılında meydana gelen depremde de önemli zarar gördüğüne işaret eden Şehabi, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 1963 yılında Üsk üp;e verdiği maddi destek sayesinde camilerin onarımı yapılmıştı" dedi.
Şehabi, Makedonya;nın diğer kent ve kasabalarında Osmanlı döneminden kalan eserlerin onarımı için projeler hazırlanmakta olduğunu söyledi.



Çarşı içinde önemli hasar gören Köse Kadı Camisi, Kur şunlu Han, Kapan Han, Sulu Han, Hacı Mehdi Mescidi ve Çifte Hamam;ın onarılmasından sonra Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) desteğiyle son olarak Balkanlar' ın şah eseri Mustafa Paşa Camisi temelden onarıldı.
Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde Üsküp Türk Çarşısı;nı anlatırken, bugün de ayakta kalan ve eski haline göre onarılan çarşının merkezindeki Bezesten;de güzel misk kokularının uzaklara kadar dağıldığını belirtiyor.
Üsküp Türk Çarşısı Esnaflar Birliği Meclis Başkanı Türk asıllı eski kuyumcu Enver Abdi, Türk Çarşısı;nın tekrar canlanması için yapılan girişimlerden söz ederken, "Makedonya'nın bağımsızlığını ilan etmesinden önce siyasi sebeplerden dolayı Türk Çarşısı ölüme mahkum edilmişti. Çarşı esnafı dükkanlarını kapıyor, eski el işleri kaybolup, unutuluyordu. Çarşıda kalaycılar, bakırcılar, dericiler, tenekeciler bir bir dükkanları kapatmak zorunda kalınca, çarşı eski özelliğini kaybetmeye başlamıştı. Biz tekrar bu el işlerini canlandırmaya çalıştık. Saraçlar, terlikçiler, çarıkçılar, gibi dükkanlar a çıldı" dedi.
Makedon medyası da Türk Çarşısı ile ilgili haberlere yer verdi. Haberlerde Türk Çarşısı'nın Bit Pazarı;ndan başlayarak Davut Paşa Hamamı;na kadar uzanan bir mesafede yer aldığı belirtildi ve Almanya'dan gelen bir grup arkeoloğun çarşının hala Osmanlı mimarisini koruduğu ve özelliğini kaybetmediği yönündeki sözlerine yer verdi.
Üsküp'e gelen turistlerin ziyaret ettikleri mekanlar arasında Kapan Han, Sulu Han, Çifte Hamam, Murat Paşa ile Köse Kadı Camisi, Bezesten ve 16. yüzyıla ait, Balkanlar'ın şah eseri Mustafa Paşa Camisi bulunuyor.

-ÇARŞIDA RAMAZAN COŞKUSU-

Makedonya'da farklı etnik gruplardan Müslümanlar, Ramazan ayında birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu daha da pekiştiriyor.
Osmanlı'dan kalan camileri, hanları, hamamları ve Türk Çarşısı ile ünlü başkent Üsküp'te fırınlardan yayılan pide kokusu kebapçıların iftar hazırlıklarına hız verirken, çay bahçeleri de iftar sonrası buluşmalara ev sahipliği yapıyor.
Akşam ezanı Türk Çarşısı'nın dar sokaklarında yan yana dizilmiş iki veya üçer katlı tarihi taş ve tahta binaların duvarlarında yankılanırken, iftar sofralarının kurulu olduğu evlerde de tatlı bir telaş başlıyor.
Ramazanın bir numaralı buluşma yerleri camiler. Üsküp'te başta Osmanlı mirası Murat Paşa Camii olmak üzere tüm camilerde Ramazan ayının önemi anlatılıyor.
Yeniden canlanan Türk Çarşısı'nda açılan Türk çayhaneleri ve kahvehaneleri, köfteci ve börekçiler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen dönerci ve lahmacuncular, Gaziantep;li baklavacılar gece geç saatlere kadar müşteri çekiyor.

Kaynak:www.netgazete.com

Comments

Popular posts from this blog

Din Anlayışındaki Farklılıkların Nedenleri

Cyprus Peace Talks