Posts

Showing posts from 2009

Türkiyenin Çözümü

Kürt sorununun çözümünde çeşitli yol haritaları öneriliyor. Ben de eskiden beri savunduğum modelin ana hatlarını sunuyorum. Çözüm geçmişe bakarak ya da günün koşullarından etkilenerek aranmamalıdır. Herkes geleceğe ait tasavvurlarını ve gelecek nesillere nasıl bir yapı bırakmak istediklerini belirleyip buna uygun bir yapının oluşmasına çalışmalıdır. Yani çözüme pazarlıkla değil yeni ve güçlü bir yapıya katkıda bulunarak ulaşılmalıdır. Bu konuda bazı tespitlerde bulunabiliriz.

Uzaktan Bakınca

Yazar:Mahir Kaynak Demokrasi üzerindeki tartışmalarımız yoğunlaşırken dünyada önemli değişmelerin temelleri atılıyor. Mesela dünyada rezerv para ne olacak, dolar konumunu koruyabilecek mi, avro yeni güçlü para mı, yoksa başka bir para sistemin sultanı mı olacak? Geçmişte olduğu gibi tek bir paranın başat konumda olacağını sanmıyorum. Her para biriminin kullanıldığı bölgeler oluşabilir ve bu bölgenin sınırları aynı zamanda nüfuz alanlarını da belirler. Uzakdoğu ülkelerinin doları desteklemesi beklenir. Çünkü büyük ölçüdeki birikimleri doların egemen olduğu alanlardadır. Doların değer kaybetmesi onların varlıklarının erimesi anlamına gelir. Zaten bu süreç belli bir oranda gerçekleşmiştir , Birikimleri değer kaybetmekle kalmamış bunları yatırdıkları fonların iflasıyla yok olmuştur. 

Kara Misto

A.TURAN ALKAN ZAMAN Kara Misto İdarecilik mesleğinin ilk görev yeri olarak yeni bir kararname ile teşkil edilen (....) kazasına tayin edilen genç kaymakam, daha ilk adımda "kurucu kaymakam" diye anılacağını farkettiğinde nefsinin okşandığını hissetmişti. Ne var ki onu, ilk görev yerinde garip bir sürpriz bekliyordu: Yeni ilçede çatısı çinko veya kiremitle kaplı bir tek bina bile göremeyince genç kaymakam çok şaşıracaktı.

El Kaide

El kaide diye bir terör örgütü yok -- küçük bir örgütün dünyaya mağaradan şekil verdiğini kabul etmek çok saçma. terörü devletler yapıyor. el kaide, cia operasyonunun kod adıdır -- çatışma, bush'un abd'siyle islam'da örgütlenen küresel sermaye arasında. el kaide, bush'un provokatörü. küresel sermayenin ılımlı -- islamı'nı tasfiye ediyor adamı gizli servis için angaje eder, al şu çantayı götür dersiniz. uzaktan kumandayla da çantayı patlatırsınız. alın size bir intihar bombacısı işte. bütün dünyanın dengelerini, ilişkilerini, hatta yaşama biçimini, anlayışını ve kültürünü sarsan, değişime zorlayan büyük terör olayları yaşanıyor. bu terör olaylarının her birinin altında da el kaide imzası var. el kaide, yeryüzünde istediği her yeri istediği zaman vurabiliyor, yeryüzünün her tarafında eylemleriyle görünebiliyor ama yeryüzünün hiçbir yerinde görülmüyor ve yakalanmıyor. dünyanın bütün devletleri istihbarat da dahil ellerindeki bütün güçlerle bu örgütü yakalamaya çalışıyo

Mahir Kaynak'tan

mahir kaynak'ın belli aralıklarla ifade ettiği ve kamuoyundaki genel anlayışla çelişen fikirleri: * dünya, 11 eylül'den önce küresel sermaye olarak adlandırılabilecek ve abd içerisinden demokratlar kanadıyla yakın irtibatlı büyük bir gücün ulus devlet lerin kontrolüden çıkarak kendi siyasi projelerini uygulayacak bir siyasi güce sahip olduğu bir yapıyken, bu olaydan itibaren yeniden ulus devlet lerin hakim güç olduğu iki kutuplu abd-rusya yapısına doğru gitmektedir. bu durum dünya üzerindeki bazı stratejik ülkelerde renkli devrimler le el değiştiren siyasal iktidarların yeniden karşı devrimlerle yıkılmasıyla da gözlemlenebilmektedir. * abd, petrol fiyatlarını yükselterek rusya'yı kasten diriltti. bu sayede dünya yeniden iki kutuplu bir yapıya doğru yöneldi. iki kutuplu bir yapı, abd'deki cumhuriyetçi kanadın temsil ettiği dünya görüşü açısından daha çok kutuplu veya küresel sermaye nin daha etkin olduğu bir dünyaya göre daha iyidir. kontrol edilmesi daha kolaydır.

Kimin İşine Yarıyor?

KİMİN İŞİNE YARIYOR? Mahir Kaynak ile görünmeyeni görmek, sorulmayanı sormak için bir yönetme biçimi olarak provokasyonu konuştuk. Yapılıp edilene dair sorular sorma yeteneğini geliştirmeyi denedik ve "kimin işine yarıyor" sorusunu birinci sıraya aldık....  -Bir yöntem olarak komplo, provokasyon, psikolojik savaş... Bu toplum ne kadar da çok yaşadı bunların sonuçlarını. Yaşadı ama olup biteni analiz edemedi, açıkçası uyanamadı toplum. Siz ise hep aykırı şeyler söylediniz, farklı yerlerden bakıp, olayların farklı cephelerden fotoğraflarını anlatmaya çalıştınız. Zaman zaman provokasyonları anlattınız, zaman zaman da aktörlerinden haber verdiniz. Anlattıklarım? heyecanla dinlendi. Kritik bir yerde duruyorsunuz/Bu üç kavramı yanyana izlediğimizde, siyasal hayatta ve sosyal hayatta nerde, nasıl karşımıza çıkar?